فهرست مطالب

فصلنامه برنامه ریزی فضایی (جغرافیا)
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 18، پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/08/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی اکبر عنابستانی *، مهدی جوانشیری، زهرا عنابستانی صفحات 1-24
    بلند مرتبه سازی از جمله رویکردهای مهم شهرهای بزرگ جهان است که در اثر رشد روز افزون جمعیت، کمبود و گرانی زمین و مشکلات توسعه افقی شهرها رواج یافته است. بنابراین، مکان یابی این ساختمان ها در فضاهای شهری از اهمیت زیادی برخوردارست. پژوهش حاضر تلاش می نماید تا عوامل موثر بر مکان یابی ساختمان های بلندمرتبه را در محیط های شهری با کمک روش های تصمیم گیری چندمعیاره معرفی و نسبت به شناسایی پهنه های مناسب برای استقرار این ساختمان ها در منطقه 9 شهرداری مشهد اقدام نماید. این پژوهش بر تحلیل نتایج مدل پرکاربرد تحلیل شبکه ای(ANP) و مدل تحلیل سلسله مراتبی(AHP) استوار شده است، به طوری که داده ها و اطلاعات پژوهش از طریق 25 نفر از کارشناسان خبره بصورت پرسشنامه ای گردآوری شد. نتایج پژوهش نشان داد که در روش ANP، معیارهای سازگاری و قیمت زمین با ضریب 143/0 در رتبه اول و سرانه خدمات و تراکم جمعیت در رتبه دوم قرار دارند. درحالی که در روش AHP، فاصله از گسل با ضریب 255/0 در رتبه اول و شیب اراضی با ضریب 234/0 در رتبه دوم قرار گرفته است. پس از تهیه نقشه پهنه بندی عرصه های مناسب برای احداث ساختمان های بلندمرتبه، فضایی بین 439 تا 449 هکتار به ترتیب در روش ANP و AHP کاملا مناسب تشخیص داده شده است. در پایان از بین هشت ساختمان بلند مرتبه در حال احداث در منطقه مورد مطالعه، بنابر روش ANP هیچ کدام در پهنه های کاملا مناسب قرار نگرفته اند، درحالی که در روش AHP دو ساختمان آرمیتاژ و مانیا در پهنه کاملا مناسب قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: مکان یابی، بلندمرتبه سازی، معیارهای محیطی، معیارهای کالبدی، معیارهای اقتصادی، اجتماعی، شهر مشهد
  • جعفر توکلی * صفحات 25-44
    در سال 1377 دهیاری ها به منظور اداره امور روستاهای کشور تشکیل شدند که اقدام مناسبی برای تحول مدیریت و توسعه روستاهای کشور بود. این نهاد نوپا به رغم برخی مشکلات و نارسائی ها موفقیتهایی نیز در مدیریت امور روستا داشته است. بدین لحاظ ارزیابی عملکرد دهیاری ها از ابعاد گوناگون و با روش ها و مدلهای متعدد سهم درخور توجهی در بهبود و ارتقاء نقش، جایگاه و عملکرد آنها دارد. پژوهش حاضر با بهره گیری از مدل شکاف به ارزیابی کیفیت خدمات دهیاری ها می پردازد. بدین منظور با تکیه بر مبانی نظری و وظایف دهیاری ها، 32 گویه در ابعاد رفتاری، کالبدی، اجتماعی، اقتصادی و بهداشتی تعریف شد. محدوده بررسی، دهیاری های 10 روستا از دهستان میان دربند شهرستان کرمانشاه است. جامعه ی آماری شامل 4716 سرپرست خانوار روستایی ساکن روستاهای مذکور و حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران برابر 360 نفر است. ابزار بررسی پرسشنامه خانوار روستایی است که روایی آن توسط متخصصان موضوعی و پایایی آن با آزمون آلفای کرونباخ تایید شد ( مقدار آلفا در تمام ابعاد بیش از 0.751). نتایج بررسی نشان داد که در تمام ابعاد مذکور، کیفیت خدمات دهیاری ها اندک بوده و شکاف بین ادراک و انتظار روستائیان به ویژه در بعد اقتصادی بیش از سایر ابعاد است. همچنین مشخص شد بین متغیرهایی چون کیفیت رفتار دهیار، سن دهیار و شرکت وی در دوره های آموزش ضمن خدمت با کیفیت خدمات دهیاری در ابعاد گوناگون، ارتباط مثبت قابل تایید است. علاوه بر این از نظر عواملی چون سطح تحصیلات دهیار، شغل دوم و نوع حضور وی در روستا تفاوت معناداری در کیفیت خدمات دهیاری ها مشاهده شد. بر این اساس در جهت بهبود کیفیت خدمات دهیاری ها و افزایش رضایت روستائیان، مواردی نظیر تمهید هماهنگی ها و همکاری های بین بخشی و سازمانی و توجه به مولفه های رفتار سازمانی، تجربه، تحصیل و آموزش ضمن خدمت پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: مدیریت روستایی، دهیاری، کیفیت خدمات، مدل شکاف، دهستان میان دربند
  • حجت الله یزدان پناه، عذری صالحی فرد، جعفر گلشاهی * صفحات 45-62
    بیماری های قلبی عروقی شایعترین علت مرگ و میر و مهمترین عامل از کارافتادگی در بیشتر کشور ها و همچنین ایران هستند. ریسک فاکتورهای مختلفی در ابتلا به این بیماری موثر هستند و علل مختلفی سبب تشدید این بیماری ها می شوند، که شرایط جوی و تغییرات آن از جمله استرس گرمایی یکی از علل تشدید آن به شمار می روند. دراین پژوهش با استفاده از شاخص استرس گرمایی که ترکیبی از حداکثر رطوبت نسبی و حداکثر دمای مطلق روزانه است به بررسی وضعیت استرس گرمایی شهر بندرعباس پرداخته که در ادامه ارتباط آن با مراجعات قلبی عروقی از طریق نرم افزار اس پی اس اس و همبستگی پیرسون بررسی شده است. نتایج این پژوهش نشان داد که استرس گرمایی شهر بندرعباس در هر دهه 1.7 درجه فارنهایت افزایش داشته است. و همچنین نتایج بررسی همبستگی ماهانه نشان داد که همبستگی مثبت قوی و معناداری در سطح آلفای 0.01 بین شاخص استرس گرمایی و مراجعات قلبی عروقی بندرعباس وجود دارد و بیشترین همبستگی در سالهای 1387، 1390و 1391 مشاهده شد. و در ادامه نیز بررسی همبستگی سالانه بین شاخص استرس گرمایی و مراجعات قلبی عروقی مثبت ومعنادار در سطح آلفای 0.05 بدست آمد. بنابراین می توان نتیجه گرفت که شاخص استرس گرمایی طی سالهای اخیر روندی افزایشی داشته و به تبع آن بر میزان مراجعات بیماری های قلبی عروقی بندرعباس تاثیر گذار بوده است.
    کلیدواژگان: قلبی عروقی، شاخص استرس گرمایی، Spss، بندرعباس
  • محمدحسین سرایی *، شیرین مهره کش صفحات 63-84
    یکی از مهم ترین مسائل گریبانگیر بافت های شهری مسئله فرسودگی است که در مناطق تاریخی و قدیمی شهرها محسوس تر می باشد. مبحث شاخص شناسی بافت های فرسوده و تعیین میزان فرسودگی در راستای ساماندهی این گونه بافت ها اهمیت ویژه ای دارد. همچنین مشارکت ساکنین در فرآیند ساماندهی، در اجرا و موفقیت طرح ها موثر می باشد. منطقه3 اصفهان به عنوان بافت تاریخی با مساحت قریب 300هکتار بافت فرسوده، مورد مطالعه این پژوهش می باشد. روش پژوهش حاضر توصیفی-تحلیلی است و در روند تحلیل ها از «فرآیند تحلیل سلسله مراتبی1» استفاده شده است. هدف پژوهش، رتبه بندی و اولویت بندی محلات از نظر میزان فرسودگی و تعیین جایگاه تمایل ساکنین به مشارکت در فرآیند ساماندهی می باشد. بدین منظور، شاخص های جدیدی در این زمینه مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج حاصل نشان می دهد که محلات جویباره و احمدآباد به ترتیب حائز رتبه یک و هشت از نظر میزان فرسودگی و محلات احمدآباد و نقش جهان به ترتیب بیشترین و کمترین تمایل به مشارکت در ساماندهی را دارا می باشند.
    کلیدواژگان: بافت فرسوده، شاخص فرسودگی، ساماندهی، مشارکت، شهر اصفهان
  • امین محمدی استادکلایه *، محمد امین خراسانی صفحات 85-106
    بارش باران های شدید در مرداد 1384 در نواحی شرقی استان گلستان منجر به رخداد دو سیل ویرانگر گردید که این سیلاب ها از جمله خسارت بار ترین سیل های رخ داده در کشور بود. به منظور جلوگیری از تکرار مجدد رویداد سیل در مناطق سیل زده، به جابه جایی محدود 3 روستا و جابه جایی توام با تجمیع یازده روستای شهرستان های کلاله و مراوه تپه که در سیلاب های اخیر گرگانرود و سرشاخه های آن خسارات زیادی دیده بودند، به منطقه فراغی اقدام گردید. هدف از انجام تحقیق حاضر، بررسی تاثیرات جابه جایی روستاهای آسیب دیده از سیل بر میزان سرمایه اجتماعی ساکنین محلی با استفاده از شاخص های ذهنی می باشد. بدین منظور سه قلمرو اعتماد اجتماعی، مشارکت اجتماعی و انسجام و همبستگی اجتماعی برای مطالعه سرمایه اجتماعی در ناحیه مورد مطالعه انتخاب شد. جامعه ی آماری این پژوهش، خانوارهای محلی ساکن در روستاهای محدوده ی مطالعاتی است که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 200 سرپرست خانوار به عنوان حجم نمونه تعیین شدند. همچنین تجزیه و تحلیل داده ها با بهره گیری از نرم افزار Spss انجام شده است. جهت مقایسه دو الگوی جابه جایی محدود و تجمیع، از آزمون t نمونه های مستقل استفاده گردید. نتیجه این آزمون نشان دهنده آن است که بین الگوهای اسکان مجدد تفاوت معنی داری در زمینه میزان تغییرات سرمایه اجتماعی وجود ندارد. تحقیق بیانگر بهبود وضعیت مشارکت در هر دو الگوی اسکان مجدد، عدم تغییر در شاخص همبستگی و انسجام اجتماعی و کاهش میزان شاخص اعتماد اجتماعی در دو الگوی مورد مطالعه می باشد. مصاحبه های عمیق صورت گرفته با اهالی نشان داد، ساکنین از مشارکت در جهت دریافت امتیازات از نهادهای دولتی بهره می برند.
    کلیدواژگان: اسکان مجدد، سرمایه ی اجتماعی، بلایای طبیعی، استان گلستان
  • هادی حکیمی، فاطمه زادولی *، شاهرخ زادولی صفحات 105-126
    رفتار شهروندی و سرمایه اجتماعی دو مقوله مهم و بین رشته ای هستند که امروزه در حوزه مدیریت شهری از جایگاه ویژه ای برخوردارند. در جهان امروز سرمایه اجتماعی به مثابه یک کل عبارت است از ارتباطات و شبکه های اجتماعی ای که می توانند حس همکاری و اطمینان را در میان افراد یک جامعه پدیدآورند. با توجه به این که سرمایه ی اجتماعی به عنوان کلید استقرار جامعه ی مدنی مطرح است، ازاین رو هدف این تحقیق سنجش مولفه های سرمایه ی اجتماعی شهروندی در محلات نوبنیاد شهری (محله یاغچیان کلان شهر تبریز) است. درروش تحقیق مطالعه حاضر توصیفی – تحلیلی بوده که جامعه ی آماری، ساکنان محله یاغچیان می باشد که حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 384 نفر به دست آمده است. نتایج بیانگر آن است که در سطح اطمینان 95 درصد رابطه ی معناداری بین مولفه های موردمطالعه وجود دارد. همچنین نتایج حاکی از آن است که میزان تاثیر مستقیم سرمایه ی اجتماعی هم پیوندی بر روی سرمایه اجتماعی برابر با 733/0 بوده است که نشان می دهد به ازای یک واحد تغییر در متغیر سرمایه ی اجتماعی هم پیوندی، میزان سرمایه ی اجتماعی به میزان 733/0 واحد تغییر خواهد یافت. با توجه به نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون، متغیر سرمایه اجتماعی اتصالی و مربوط کننده هم به صورت مستقیم و هم به صورت غیرمستقیم بر متغیر سرمایه اجتماعی تاثیر گذاشته است. تاثیرات مستقیم و غیرمستقیم برای متغیر سرمایه اجتماعی اتصالی به ترتیب برابر با 425/0 و 932/0 است. همچنین این تاثیرات برای متغیر سرمایه اجتماعی مربوط کننده برابر با 119/0 و930/0 است.
    کلیدواژگان: سرمایه ی اجتماعی، شهروندی، محلات نوبنیاد شهری، یاغچیان
|
  • Aliakbar Anabestani *, Mahdi Javanshiri, Zahra Anabestani Pages 1-24
    Tall building such approaches is the world's Metropolitan cities that a result of population growth, shortages and high prices of land and urban landscape development problems has increased. Therefore, the location of the buildings in the urban spaces of great importance enjoys. This research tries to the factors affecting of locate tall buildings in urban environments using multi-criteria decision-making methods introduced and to identify suitable zones for the establishment of the buildings in the region 9 Mashhad Municipality action. This study based on results in a useful model for Network Analysis Process (ANP) and the Analytical Hierarchy Process (AHP), so that the data-information and research through a questionnaire were collected 25 expert. The results showed that in ANP method is adaptation and land prices measures with ratio of 0.143 in the first place and service per capita and population density in the second place. While in the AHP method is fault distance by a factor of 0.255 in the first and slope of the land with coefficient in the second place. After the collection of zoning map, suitable areas for tall buildings in the region, 439 to 449 hectares, respectively, in the space between the ANP and AHP method is quite appropriate. Ultimately, from the eight of tall building under construction in the area, ANP method according to any of the zones have not been perfect, while the AHP method two tall buildings of Armitage and Mania were completely appropriate.
    Keywords: Locating, tall building, environmental criteria, physical criteria, socio, economic criteria, Mashhad City
  • Jafar Tavakoli* Pages 25-44
    In 1998 Dehyari or rural municipality founded for administrating rural affairs. This was an appropriate step for villages’ managerial evolution and rural development in the country. This newly-established institution despite of some problems and shortcomings had considerable achievements in villages’ managerial affairs. Hence assessing Dehyaris’ performance from various aspects and divers methods and models has a considerable role in improvement and escalation of their function and situation. This reaserch utilizing Gap model evaluates Dehyaris’ services quality. To this end on the basis of theoretical principles and Dehyaris’ responsibilities 32 statements in behavioral, structural, social, economic and hygienic aspects was defined. The study area is 10 villages of Mian-Darband rural district of Kermanshah county (Iran). Population size consists of 4716 rural householders inhabited in mentioned villages and according to Cochran’s formula sample size equal to 360 persons. Research instrument was rural householder’s questionnaire that its validity approved by expert panel and Reliability confirmed via Cronbach’s alpha (α > 0.751 in all aspects). Findings revealed that in all mentioned aspect Deharys’ services quality was little and the gap between peasants’ expectations and perceptions especially in regard of economic aspect was greater than other dimensions. Also determined that between variables such as Dehyar’s (rural mayor) quality of behavior, his age and his participating in vocational education courses, with Deharys’ services quality in various aspects there is approvable positive correlation. Furthermore in regard of factors same as rural mayor’s education level, his second job and type of his presence in village, significant differences can be seen in Deharys’ services quality. Finally items such as arranging coordination and cooperation between sectors and organizations, considering organizational behavior, experience, educational quality and vocational education factors put forwarded for improving rural municipalities’ services quality and increasing peasants’ satisfaction.
    Keywords: rural management, Dehyari (rural municipality), services quality, Gap model, Mian, Darband rural district
  • Hojjatollah Yazdanpanah, Ozra Salehifard, Jafar Golshahi * Pages 45-62
    Cardiovascular disease is the most common cause of death and a major cause of disability in more countries and Iran. various risk factors in this disease, and a variety of causes of the disease, which weather conditions and changes, including the heat stress one of the causes of the escalation. In this study, using indicators heat stress that the combination of the maximum relative humidity and the absolute temperature is daily to review the situation in the city of bandar abbas heat stress and continued its relation with cardiovascular references through Spss software and Pearson correlation. The study showed that the heat stress city bandar abbas per decade 1/7 degrees Fahrenheit. as well as the results of the study showed that the monthly solidarity positive and significant correlation at the level of alpha 0/01 index heat stress and cardiovascular references bandar abbas there and solidarity in the most 1390 1391 1387 years, and has been observed. and, in addition to examine the annual correlation between the heat index of stress and cardiovascular references positive and significant at the level of alpha 05/ 0 obtained. So, it can be said that the index of heat stress during the recent years have incremental process and consequently on increasing references cardiovascular disease affects Bandarabbas.
    Keywords: cardiovascular, heat stress, Spss, bandar abbas
  • Mohammad Hossein Saraei *, Shirin Mohrehkesh Pages 63-84
    One of the most important issues for the urban tissue is exhaustion which is more sensible in old and historic districts in cities. The topic of identifying Index of Exhausted Tissues and determining the exhaustion rate in ordering them has special importance. Moreover, residents participation in the ordering process, implementation and success of plans is effective. The zone 3 of Isfahan, as a historical tissue with an area of approximately 300 acres of exhaustion tissue, is studied in this research. The research methodology is descriptive-analytical and analytical hierarchy process is applied in analysis process. The purpose of this research is prioritizing and ranking the quarters in terms of exhaustion rate and the status of residents willingness to participate in the ordering process. In order to achieve this purpose, new indexes have been assessed. The results show that in terms of exhaustion rate Joybareh and Ahmadabad quarters ranked first and 8th, respectively. Ahmadabad and Naghsh-e-Jahan quarters have the highest and lowest willingness for participation in the ordering process, respectively.
    Keywords: Exhausted Tissue, Exhaustion Index, Ordering, Participate, Isfahan City
  • Dr Amin Mohammadi *, Dr Mohammadamin Khorasani Pages 85-106
    Each year, natural disasters threaten the strength and stability of communities worldwide. Occurring extreme rainfalls, in August 2005 in Eastern part of the Golestan province in North of Iran, caused two devastating flood disasters and damaged several villages. After considerable long discussions, planners and policy makers decided to relocate a significant number of villages incorporating them in larger area. Finally in this area 11 villages were replaced and integrated in one place but 3 villages were replaced without integration. In this Study we want to explore the Social capital in villages before and after the Golestan Floods. In order to investigate the effects of post disaster resettlement program on social capital conducted the villages in Golestan province we used subjective indicators and satisfaction levels in three domains such as social participation, social cohesion and social trust. 200 samples were randomly chosen. Data collection tool was a researcher-designed questionnaire that was produced according to research objectives. Chronbach alpha was used to evaluate the reliability and for comparisons between the two groups were made using Independent sample T Test. In general, the results of the study indicate that the resettlement of villages after disaster lead to significant improvement in the social participation in study area. The resettlement policy was successful in reducing the flood disaster risk but it was not successful in social cohesion and social trust.
    Keywords: Resettlement, Social Capital, Natural disaster, Golestan provience
  • Dr Hadi Hakimi, Miss Fatemeh Zadvali *, Shahrokh Zadvali Pages 105-126
    Citizenship behavior and social capital are both important and interdisciplinary that it has special place in filed of urban management today. social capital In today's world as a whole is communication and social networks that can make sense of cooperation and trust among the members of a society. Given that social capital is a key to the establishment of civil society Therefore the aim of this study was to measure the components of social capital in community’s new urban citizenship (Yaghchyan area of Tabriz metropolitan). Procedure descriptive research study - an analysis that population, residents Yaghchyan that the sample size is obtained by the formula 384 Cochran. The results indicate that in the confidence level of 95 percent, there is a significant relationship between studied variables. The results indicate that the direct effect of social capital on the link on social capital is equal to 0.733 which shows that for a unit change in the variable linking social capital, social capital will change the rate of 0.733. According to the results of the regression analysis, social capital variables as well as the connections and related directly and indirectly influenced the social capital variables. Direct and indirect effects of social capital variables are respectively 0. 425 and 0.932 respectively are connected. It also influences the social capital variables are equal to0. 119 and 0.930.
    Keywords: social capital, citizenship, newurbanism neighborhoods, Yaghchyan